Petua baby jaundis@kuning

Pg ni layan fb..tgk page Pa&Ma...ada topik yg agak menarik utk di kongsikan...

#Karangkraf Assalam'mualaikum dan selamat pagi. Baby baru lahir selalu kena jaundis. Jom kongsi pengalaman dan petua anda

Byk gak respon yg di terima dr para ibu....sampai beratus jugak lah...kalo korang nak baca perkongsian tips/petua dr ibu2 tu..silakan...baca kat SINI yer...Aku pun baca sikit jerk...setakat yg aku baca, tade lg yg amalkan petua cam aku buat...So entry ni aku nak share apa yg aku buat utk baby aku dulu....Owh lupe...ni kisah baby kedua aku yer! Anak sulung aritu ade jaundis...anak 2nd ni bebas jaundis..yeay!!! (gigih gugel info pasal jaundis sblm deliver baby tempoh hari hikhikhik)...Mungkin btol jugak dr segi pemakanan ibu semasa mengandung. So entry ni jugak aku share apa yg aku amalkan masa mengandung yer....

Masa mengandung:
1. Aku byk makan kurma...jgn tanya sehari bape biji. Sbb aku mmg sentiasa mengunyah heheh...baca khasiat kurma  tu yer..Sehingga la masa dah turun tanda (air ketuban pecah vs sakit2) aku sempat makan 3 biji kurma sblm g spital..And ternyata, kurma membantu beri tenaga semasa proses kelahiran...masa dlm pantang pun makan kurma! Susu melimpah ruah dan dpt BF jasmine secara exclusive ngeee...
2.Minum air kelapa..yg ni bukan tiap hari..yg ni aku minum after 7 bln kandungan...org kata kulit baby bersih dan chantek..Yess! sgt btol...kulit jasmine sgt chantek...skrg jasmine umur 2thn n kulit dia lembut gila...jeles mama oke!
3.Membaca surah2 amalan semasa mengandung. Kalo malas sgt, sambil2 rilex tu aku pasang mp3 surah2 ni kat perut.
4.Rajin2kan mengugel segala info ttg mengandung, berpantang dan segala apa yg terkua kat minda. Sbb nnt dlm pantang x sempat nak gugel..sibuk dok jaga bb..So persediaan2 ni sgt penting in case apa2 yg kita x tahu terjadi dlm pantang..<< apa aku bebel ni? paham2 jer la sdri. baca 14x pun taper. Cth skrg...korang sibuk gugel pasal nak elak bb kena jaundis kekekeke....

Lepas bersalin:
Owh, entry pasal jaundis kan?
Ok, ni citer pasal jaundis plak..sbb dah bersalin hahaha...Ok aku pun cm korang...sibuk gugel sana sini...So bila dah bersalin, aku apply cara ni kat bb...Sebaik saja discharge dr HKL, n sebaik saje sampai umah...jengjengjeng....Bermulala operasi utk elak jaundis....(aku pantang sdri. so kena gigih pgg bb yg halus tu...seram gak nak mandikan bb. tp cuba jaya jer lah ngeee)

1.Aku guna daun kucai. Dah pesan asben beli siap2 sblm aku kuar wad hehehe...Ok, daun kucai tu aku blend dgn air...then tapis...buang hampasnya...Amik air jer ok..Air tu kite wat mandi bb...Jgn la mandikan air kucai tu sejuk2...korang campur la dgn air suam...br la bb mandi dgn senyap hahahha. Cam aku...aku campurkan 1 gelas air kucai dan 7 gelas air suam. Motif air suam 7 gelas tu sbb aku pakai besen kecik jer hahaha...so muat 7 gelas air jer....Lagipun bb x mandi beria oke...Pastu anak korang akan bertuko kaler ijau...jd anak incredible hulk. (gurau jer ni). Ok, kalo korang x tanak campur cam aku buat tu pun taper. Kalo nak mandikan dgn air suam dulu pun tade masalah. N nak sudahi dgn air kucai pun ok...lepas siram ngan air kucai tu, x yah bilas anak..Lap jer bb terus...
Lupe nak ckp...lebihan air kucai yg x guna lg tu, simpan dlm peti yer...Nnt tiap kali mandikan bb, x yah nak blend dah...jgn lupe campur ngan air suam...gile apa nak mandikan bb dgn air yg br kua peti ais hahahah...

2. Susukan bb dengan susu ibu sekerap mungkin. Kalo bb tido, sila kejut bb yer mommies...sambil2 tu aku masih lg makan kurma....

And endingnya di sini...Jasmine bebas jaundis...mungkin btol sbb amalan pemakanan aku tu dan hasil mandian air kucai tu tadi....Lagi petua,,baca SINI. Kawan aku amalkan n anak dia bebas jaundis! 

Siaran tamat....selamat mencuba. Ikhtiar jer la mana2 cara yer....aku skdr berkongsi...

 
Daun kucai. Ihsan pakcik google

0 comments:

Post a Comment