Ngarku Goreng

Resepi ni sesuai utk bb yg dah ade gigi + boleh pegang makanan sendiri yer! Memandangkan jasmine lambat nak bleh makan, maka aku buat utk piya...
Sape kenal mende kat atas ni? Aku tatau la dia under kategori sayur or buah-buahan. Tapi, yang aku tau,nama dia ngarku...Ngarku ni aku beli kat Jusco. RM0.28 for 100gram.Aku beli 6 biji jerk.Sbb sblm ni  x pernah makan.Smlm,alang2 jumpa..aku pun try beli...Pilih punya pilih, aku terpandang la kat atas.Jusco ajar cara2 nak goreng ngarku ni... 
Step senang jerk...
1.Kupas kulit ngarku.
2.Cuci dgn bersih.Pastikan "toncang" ngarku tidak di potong.Tujuan dia nak memudahkan proses menyagat. Kite pgg je toncang dia nnt.
3.Panaskan minyak dlm kuali dgn api sederhana.Bile dah panas, boleh start sagat terus ke dlm kuali.
4.Goreng sampai perang dan toskan minyak.

 Hasilnya cam kat bawah ni. Rasa?? Sedap bangetttt....harus cuba yer!
Sila abaikan yg hangit2 itew.Daku menggoreng sambil tgk final Master Chef Malaysia hihihih. Pastikan kalo masak, korang fokus pada masakan.Jangan tiru aku!!

0 comments:

Post a Comment