Jasmine dan nursery

Prev entry,kisah cik piya p sekolah. This entry, kisah jasmine g sekolah plak...
Awal pagi, kite org dah bgn..1st,aku nyusukan jasmine...then aku pam susu utk bekalan dia kat sekolah nnt. Aku bekalkan dia 6 botol. Kalo tgk dlm gmbr, aku just label no 1 hingga no 5...Mana p lagi satu?? yg lagi satu dok luar beg..lupe nak amik gmbr hehehe...pasai apa sebotol lg dok luar beg? Sebab, tu susu yg baru perah...kan susu yg br perah tahan 4 jam pada suhu bilik...tu pasai dia x join geng2 sejuk dlm beg ni heheheh...Dalam beg ni jugak aku boh ice pack seketul. Nursery dkt jer ngan umah.Lagipun cikgu ckp,derang akan transfer susu masuk peti ais.


Ni cara aku bekalkan ebm jasmine ke nursery yer...

botol bertudung litup: fresh dr ladang (tade dlm gmbr)
botol 1: frozen ebm
botol 2: frozen ebm
botol 3: frozen ebm
botol 4: chilled ebm
botol 5: chilled ebm

Owh luper,utk yg tatau,umur jasmine 4 bulan lebih dah yer. Aku hanya bekalkan 3oz setiap botol. Means 3oz x 6 botol = 18oz  dia bawak p sekolah.Kalo ikut umur dan berat badan dia, jasmine patut minum 3.5-4oz. Tapi, bile bg ikut amount tu, jasmine x abis.Sbb tu aku bekalkan 3oz je setiap botol..Pukul 5.30-6.00pm,aku p amik. Ada balance sebotol (botol no5-chilled) yg x terusik...So,aku masuk balik peti.Tak pun aku bekukan utk jadikan stok..So,tade la membazir.Sbb tu botol no 4 dan 5 aku isi yg chilled..

terms yg perlu difahami ttg ebm,leh baca SINI

0 comments:

Post a Comment