EBM berbau?

Hari ni aku dpt satu ilmu. Dah 2 hari aku perhatikan baby jasmine x berapa nak minum stok ebm. Tiap kali sumbat botol, dia akan reject. Kalo minum  pun, minum kejap..then dia lelehkan kat pipi...huhuhu sgt rugi! Setelah di kenalpasti, susu tu rupa2nya ade bau...tatau nak ckp cemana. Ibu2 yg ade stok ebm mesti tau bau cemana kan?

Google punya google, mmg susu yg dibekukan akan ade bau. Bau tu disebabkan enzim lipase yg tinggi dlm susu. Walaupun berbau, dia bukan basi cuma khasiatnya dah berkurangan TAPI better than susu formula. Ada kaedah utk mengatasi bau nih iaitu dgn teknik scalding. Cemana nak buat teknik scalding nih? Jom, mommies yg problem yg sama, kite pakat try hehehe

Scalding technique
"Scalding means "heating up". Tak perlu atas api, tak perlu dalam periuk. Kalau kat ofis, lepas pam boleh panaskan dalam warmer (setting paling tinggi) atau rendam dlm air panas for 5 minutes or so. Then terus sejukkan. Cubalah. Trust me, I can almost assure u it wont smell anymore :)" << ayat di copy paste dr member KIM


dah tersusun cantik. tp tolong la jgn berbau huhuh
 jenuh la nak abiskan kalo jasmine asyik reject jer
Details, bleh jugak baca kat kellymom..klik SINI utk baca yer

0 comments:

Post a Comment