My 2nd Baby...

18 Ogos 2011, aku dah selamat deliver bb girl..lahir 655am @HKL..setelah overdue sehari (edd 17 ogos!).
Berat bb 2.52kg (mama + papa kecik = bb kecik)

18 Ogos 2011 / 2.52kg / 655am / HKL
Cemana leh bersalin? 
kol 430am, aku kejut en asben bgn sahur.Aku lak g toilet buang air kecik. Memandangkan x pose, aku pun masuk bilik dgn harapan nak sambung tido. Tetiba sakit perut dlm kol 440am..pastu ok...pastu sakit balik..masa sakit balik tu, aku sempat tgk jam..450am...Wah! selang masa 10min sakit ni..Ni mesti contraction! huhuhu..dah nak nanges. Tp berlagak cool sbb nnt asben lg kelam kabut.Sempat la aku ngadu sakit perut ngan asben dr dalam bilik...Dia tanya nak bersalin ker? Aku ckp, x tahu..tp perut sakit heheheh....Elok jer nak turun katil, rase panas2...huhuhu..air ketuban sudah keluar! Last2 capai towel...g mandi. Pastu aku sempat makan 2 biji kurma + minum air. Sempat gak aku capai tin biskut utk makan dalam wad kekeke....

Masa asben dok bersiap cik piya, dah start sakit dlm 5 min sekali...pastu terus gerak g HKL...otw to HKL, asben bawak agak laju tp aku ckp, slow2 la...leh tahan lg nih. Lebey kurang 530am sampai HKL, nurse bukak rekod dan soh baring dulu sementara nak tunggu doc (doc tido time tu..boley?) dkt2 kol 6am, perut dah sakit kerap..huhuhu...aku dah gelisah atas katil tu..last2 ckp ngan nurse, contraction dah kuat nih. Dia pun    ckp nnt dia panggil doc...Then doc check jalan dah 7cm...aku terkejut beruk! Per lagi....terus derang hantar ke Labor Room...otw nak g LR tu, adeh...sakitnya..nurse ckp dok mengiring kiri....huhuh...masa tu aku x nampak kiri kanan dah...dok menahan sakit hihihi...

Sampai LR,  derang pasang CTG...dan graf menunjukkan mmg contraction sgt kuat! Tetiba aku rase bb cam nak kuar sgt dah! Aku ckp ngan nurse...then dia cek, kepala bb mmg nk terkeluar. Aku dah x tunggu, try push...x berjaya..hukhukhuk...2nd time push br berjaya! Sgt lega...sempat tgk jam, 655am...entah dr mana tenaga dtg hrtu, aku pun tatau..Senang sgt lahirkan si adik nih. Dan yg bersyukur sgt, sakit sekejap jerk...Mungkin berkat lahir bulan Ramadhan dan aku suka makan buah kurma...

0 comments:

Post a Comment