Low Lying Placenta

picture credit to en google
Lama x update blog...jumaat-ahad kite org g pahang..ade kenduri...nnt citer pasal kenduri yer...now, citer pasal low lying placenta....apakah itu??

Act, entry ni nak citer pasal smlm 16 Mei, aku turun darah lagi....time tu, aku br abis jemur kain...dr mesin basuh ke ampaian kain, laki aku yg angkat raga tu...aku x angkat sbb dah tau uri rendah....so, x leh buat keje2 berat....masuk jer umah, rase cam x sedap...rase ade benda nak turun..ingatkan nak kencing...terus g bilik air...sekali tu, darah berdebuk2 turun cam air terjun..gile byk! hadui....per lagi, menjerit la panggil mama....dia pun terkejut tgk darah...terus adik aku call asben..asben pun patah balik umah, x jd g opis & hantar aku ke HKL....

Sampai HKL, terjah PAC department kat spital bersalin tu...lepas temu ramah, cek urine, timbang berat...nurse soh aku baring...doc nak cek..usah di tanya bagaiman dia cek tu...agak 18sx..org perempuan mesti tau cemana kan?? lepas tu, doc scan...mmg uri masih rendah...sama cam kes last month...di sbbkan kandungan aku br 26w 6hari, derang x klasifasikan plasenta previa lg...so derang kategorikan low lying placenta @ uri rendah...after 28w br di kategorikan placenta previa..masa kat PAC tu, doc bgtau aku yg aku kena admit ward...kena berehat..maybe sampai bersalin..pastu aku diberi suntikan utk mematangkan paru2 baby...pergh, gile sakit ubat ni! masa jarum masuk, x sakit...tp bile ubat masuk...ya Allah...tuhan jer la yg tahu betapa sakitnya aku....x ingat apa nama suntikan tu....suntikan ni diberi 2x dlm selang masa 12 jam....

Doc pun ade la kasi consult sket nape aku di beri suntikan tu...sbbnya tkt aku lahirkan baby pra matang...dan dia pun terangkan risiko2 low lying placenta ni...apa lg, berjujuran la air mata aku! Lagi satu, doc ade mention yg kedudukan bayi aku songsang..katanya dont worry sbb baby boleh berpusing balik nnt...tah la, tgk la nnt cemana....


Alhamdulillah, hari ni..17 Mei aku dah discharge...sbb tade pendarahan...tp di beri amaran kalo berlaku pendarahan yg byk, terus dtg spital...sbb pendarahan yg byk boleh meragut nyawa ibu dan anak....aku pun ade tanya, kalo darah turun sket2 cam nak abis period tu perlu dtg ker tak..nurse ckp, x yah dtg pun taper...tp kena berehat la..kurangkan kerja2 rumah...unless pendarahan yg sket tu berterusan br la dtg spital balik....

7 jun ni, aku kena follow up balik ngan HKL...nak tgk uri dah naik ke blum..kalo x salah pendengaran td, kalo uri masih kat bawah...ade kemungkinan lepak ward sehingga bersalin...masuk 36w, operate terus....allhualam yg ni...harap2 ade berita baik nnt....

details pasal placenta previa ni, korang leh rujuk sini : Kak Engku Bidan Bersalin

0 comments:

Post a Comment