Tepung Pelita

Ahad lepas, aku terliur nak makan tepung pelita. Mana nak cr tepung pelita yg sedap skrg? yang aku tau, kalo sedap kat bazar ramadhan setiawangsa jerk....tupun sbb laki aku rajin beli...nak tanak, belek la buku Pandai Memasak (buku pinjam!)...tgk bahan + cara buatan, hek ele...senang gile << ayat org ckp besar ni! terus ajak laki aku g beli bahan....sape yg nak try, leh buat!

Lom masak lg ni
Bahan-bahan
4 cawan tepung beras
2 cawan pati santan
air pandan
1/2 cawan gula
sedikit garam
daun pisang (bentukkan 4 segi yer)

Cara-cara
1. Bahagi tepung beras 2 bahagian. 1/3 + santan dan 2/3 lagi + air pandan
2. Masukkan 1 sudu teh gula dlm setiap acuan daun pisang
3. Masukkan bahan yg telah di bancuh ngan air pandan td...pastu kukus kejap supaya beku
4. Bila dah beku, tuang plak bancuhan yg dgn santan td. Kukus sampai masak

Nota: Aku dah try buat tp hasil x lulus syarat wajib tayang hahaha...sbb tepung pelitaku mengeras. Mungkin air or santan x berapa cukup...any idea?? dan jgn ckp besar kalo br 1st time nak masak hahahah

0 comments:

Post a Comment