7 April yg mencemaskan

Smlm, aku g buat routine checkup kat KKIA Gombak Setia utk kandungan 21 weeks. Kalo ikut appointment, kena cucuk anti tetanus + scan perut...punya la lama menunggu smlm. last2 x leh scan perut sbb KKIA tu br terima doctor baru. so doktor baru tu nak buat scan every jumaat. aku pun nak maki pun ada...kalo camtu, apesal bg aku appointment hr khamis? nurse tu jawab, sbb doktor tu br ade this week. so effective this week, dia akan scan ibu2 mengandung every friday jer....huh, senang nye korang jawab! so, 24 April ni aku kena dtg balik semata2 nak scan jerk...then 5 Mei kena dtg balik utk checkup cam biasa.....

Berbalik tajuk entry...naper 7 April mencemaskan? after check up, aku balik umah + g lunch ngan laki aku dlm kol 1 lebey camtu la (laki aku mc sbb demam). Tade amik lauk2 yg mencurigakan...just amik ayam masak merah + kerabu mangga jerk...pastu aku tapau pulut durian sbb rase nak makan sgt....sampai umah, terus tido.....

Kol 430 petang, aku terjaga sbb rase x selesa...p toilet nak buang air tecik. Sekali tu kuar darah...adeh...x byk, sket jerk...pastu masuk bilik, terkelip2 tgk laki aku tgh tido...nak bgtau ker tanak? puas pk, aku kejut gak, bgtau ade darah...dia cam tade perasaan jerk...mungkin lalok sbb makan ubt demam....taperlah, aku pun dok baring balik atas katil...keras kejung. takut nak gerak. sempat sms kawan aku. dia soh g klinik. aku ckp, taperlah, tunggu kol 6 krg.....

Dalam kol 530 petang, aku teringat pasal pulut durian aku bungkus tgh hari td. Aku pun bgn slow2 dah makan sambil ngadap fb hehehe....kenyang perut, dlm kol 6 aku g mandi...tgh sabun2, sekali rase cam ade mende jer nak kuar...pastu terkencing...pastu rase cam ade something lg nak kuar (rase panas2)...sekali, berdebuk DARAH jatuh seketul! agak terkagum aku dlm bilik air tu...terus nangis....jerit panggil laki aku dlm 10x, x sedar2 jugak...hadui, tido mampus btol!! (time ni nanges x ingat dah)...last2 aku g kejut dia dlm bilik. br terkejut beruk nak bgn...dia sempat tgk darah seketul tu...terus soh aku bersiap bawak p klinik. (maaf, gmbr darah lupe nak amik sbb x leh nak pk apa dah! tau nanges jer)

Sampai klinik, Klinik Kita, Wangsa Maju mujur x ramai org. aku patience ke3 utk ptg tu. Aku citer apa yg dah berlaku. Dia soh baring....dia nak scan...huh, LEGA ya amat..kandungan ok + selamat, bergerak aktif....berat bby skrg dlm 3++ gram - sesuai dgn usia kandungan.Jantina pun aku dah tau hehehe....then aku soh dia check kedudukan baby..dia ckp, kedudukan baby normal tapi, buat masa skrg, kedudukan uri aku nampak dkt bawah tp blum tahap menutupi jalan pintu rahim. Doc ckp, taper jgn risau sbb br 21w...nnt kedudukan uri akan berubah ikut pembesaran baby....in case uri masih di bawah sampai menutup jalan (plasenta previa), maka aku terpaksa la lepak dlm wad + tunggu masa utk operation plak...mintak di jauhkan!

After scan, doktor nasihatkan aku beberapa perkara. Ni antara yg aku ingat la...
1. Jgn buat aktiviti berat. Banyakkan berehat
2. Masa tido, tinggikan kaki
3. Kurangkan dukung cik piya saya....sorry piya, pasni mama x leh dukung yer! Jgn nak ngada2. sian mama ngan baby!
4. In case turun darah lagi + sakit perut memulas2, terus g spital. Sbb ade kemungkinan utk lahirkan baby pra  matang (masa x sesuai utk baby lahir. doc akan bg suntikan utk tahan baby dr keluar katanya)


Nota: Turun darah tu ade kaitan x ngan pulut durian yg aku makan? sbb aku x ckp ngan doktor aku makan pulut durian huhuhu. Apapun, alhamdulillah kandungan masih selamat

2 comments:

jaga diri baik2 kak maznah..saya dulu 23 minggu la baby saya lahir dan pergi tinggalkan saya selama2 nya..masa 22 minggu keluar air ketuban dan cukup 7 ari baby saya tak dapat bertahan lagi..hidup cuma beberapa jam..doktor pon tatau kenapa jadi camtuh sbb kes yg jarang berlaku..hmmm..

hajar: harini ni bleeding lg.dah refer HKL..mmg smlm, kak maznah teringat pasal baby hajar...serius takut

Post a Comment