Kek Gula Hangus

Yang 1st sekali, aku nak bgtau aku kecik hati + sedey ngan hasilnya! jd, korang anggap jer la ni kek gula hangus version kecik hati...huwaaaa. Naper aku kecik hati? sbb hasilnya unexpected! Act, ni percubaan pertama aku buat kek gula hangus ni..sblm ni mak aku jer buat. aku x tgk pun dia buat...tau2 dah masak, so..ngap jer lahkan....

Berbalik kenapa aku kecik hati td... kecik hati bukan apa...sbb en google ckp, kek gula hangus ni boleh di kukus, dan ada yg di bakar. memandangkan aku tade pembakar, so aku kukus jer la...pastu ade yg bgtau, bancuhan tu kena peram 3-4 jam dulu sblm di kukus@dibakar...tp ade yg x mention kena peram ker tak. so, aku x peram la....dan x diberitahu juga kenapa ia perlu di peram....sbb aku x puas hati sgt (masa ni kek dah masak), aku google la balik.rupa2nya tujuan bancuhan td di peram supaya kek tu dpt hasil lubang2 yg cantek...patut la kek aku x cantek lubang tebuan dia..huwa......dah la lubang x cantek, siap jd apam gara2 aku kukus...taper, tunggu aku beli oven dulu...aku akan tunjuk hasil dia nnt. gagal sekali, x bermakna gagal utk selamanya <<ayat utk motivate diri sendiri :D

Kek Gula Hangus yg x jd...lebih kepada rasa apam :((
Bahan-bahan
2 cwn gula
2 cwn air 
2 cwn gandum + 2 s/t baking powder (di ayak bersama)
2 s/t soda bikarbonat
2 s/b margerin (dicairkan)
6 biji telur (pukul kembang)
1/2 cwn susu pekat manis..

Cara-cara
1. cairkan/ hanguskan gula (keperangan), then masukkan air – biarkan sejuk
2. pukul telur sampai kembang
3. masukkan susu pekat + margerin + gandum + gula hangus (make sure bile satu bahan masuk, korang putar dulu)
4.masukkan ke dlm loyang + kukus@bakar

Moral: Kalo mama masak, blaja! Jgn tau makan jerk...ni rase nak makan, br nak cr resepi. Padan muka aku!

0 comments:

Post a Comment