Kari Kepala Ikan

Hurm, smlm aku buat kari kepala ikan jenahak...naik kembang plak tekak aku hari2 makan ikan jenahak ni..huhuhu...tp taperlah, dah rezeki org bg...kite terima jerlah...utk kari kali ni, aku saje try boh satu sudu cili kering yg telah diblend..nak tgk apa jd....hasilnya, kuah tu oren kemerahan....nampak menarik sket! kite go through ngan bahan2 yer...

Kari Kepala Ikan

Bahan-bahan
kepala ikan jenahak
kari ikan
2 cawan santan
1/2 cawan air asam jawa
bawang putih + bawang merah + halia (mak aku boh halia, mak mertua aku x boh halia. aku pun x boh!)
halba campur
1 sudu cili kering yg telah diblend (optional)
garam + gula (aku x suka boh gula tp gantikan ngan nise@gula melaka)
daun kari
kacang bendi (aku gantikan ngan kacang panjang)

Cara-cara
1. Tumis bawang putih + bawang merah + halia + halba campur + daun kari
2. Masukkan santan yang telah dicampur dgn serbuk kari sampai pecah minyak. kemudian masukkan air asam jawa.
3. Masukkan ikan jenahak, biar mendidih. Garam jgn lupe bubuh!
4. Akhir sekali masukkan kacang bendi atau apa2 yg sesuai....tomato pun boleh yer
*cili kering td bleh boh waktu menumis td

0 comments:

Post a Comment