Bihun Goreng Singapore

Bihun Goreng Singapore (version org demam)
Ok, entry kali ni aku nak cite pasal menu makan malam kite org hrni....hrni, aku try buat bihun goreng singapore version org demam! huhuh....(aku demam + batuk hrni). Tetiba rase nak makan. Ni gara2 si hajar suka menayang segala jenis masakan dia....tp bagus gak, leh aku try masak....resepi ni aku cilok bulat2 dr blog si hajar (dia pun cilok jugak hehehe)...cuma ade la mende yg aku x bubuh disebabkan x cukup bahan2....

Bg yg nak mencuba, ni bahan2nya yer:

Bahan-bahan
• bihun - direndam dulu
• daging - dipotong kecil2  (aku x bubuh, sbb daging luper nak kuarkan dr freezer. beku lg)
• fish cake / fish ball
• sayuran campur - carrot, jangung dan kacang pis (langsung x bubuh sayur sbb x larat nak g beli)
• 3 sudu makan cuka (pun x bubuh sbb tade bekalan cuka kat umah hehehe)
• bawang putih
• 1 sudu makan lada hitam / lada putih (aku pakai lada hitam & lada putih serbuk aje.sama ngan hajar!)
• tomato (potong nipis. kite org x makan tp aku suka ade kaler dlm masakan. so,boh jugak)
• garam dan gula secukupnya
• cili api- potong nipis + kicap sebagai sos (x buat jugak..hehehe)

Cara-cara
Korang goreng cam biasa jerk...x pun p blog hajar...dia ade wat step by step.Senang gile buat bihun goreng singapore ni...walau bahan x lengkap, laki aku ckp sedap! bleh ajak org makan nnt....yahooo...saya LULUS!

Amaran keras: Pandai2 la modified kalo bahan x lengkap yer

Mangga (pemanis mulut)

6 comments:

muzi:mmg sdp la....hm, nnt ade la tu org try buat bihun singapore kat umah tu...kekeke

usah kata bihun Singapore, mee Bandung pon aku nak buat.haha. aishhh,nak kene beli bku resipi nie!HAHA.

ha..buat2.pastu masuk blog.leh aku buat pulok

bes bes..kan kan? anyway take care kak maznah..hehe

hajar: a'a best sgt even bahan x lengkap...tqvm2u

Post a Comment