Blog ku bersarang

Agak lama x update blog..last entry tahun lepas..2013 hahaha...
Dulu2 rajin tulis blog sbb tgh ngandung.
Sekarang tergerak nak update blog. Sbb ngandung ker meh? Owh tidak...belum ngandung yer..

15 Dec 2014 ..
Dah x lama dah nak masuk 2015. Umur makin bertambah. Anak belum bertambah huhu...Apapun, moga 2015 ade rezeki utk menimang baby...

Gmbr subuh di KLIA.....sebelum balik kampung jumpa anak2 hehehe

Tandas OKU Part II

Ok...entry kali ni utk memudahkan pelawat2 yg mai jenguk blog aku ni yer...
Sblm ni, aku ade buat entry pasal tandas OKU..tahun 2011 punya entry sbb aku tgh ngandung time tu...Ramai yg berminat nak tahu aku beli kat mana...kebanyakkannya adalah ibu2 yg nak bersalin..yeay! Hepi dpt bantu korang...refer post tu kat SINI yer....

Kat mana aku beli? Yeah....aku beli dkt farmasi kat atas ni...

Health Lane Farmasi, cawangan Taman Melawati....
Address
TAMAN MELAWATI
53, Jalan Negara,
Taman Melawati, Fasa 2,
53100 Kuala Lumpur.

Phone Number
Tel:  03-4105 4818
Fax: 03-4105 4628

Business Hour

Monday - Saturday
0900AM - 1000PM
Sunday
0900AM - 0500PM

Kalo susah nak dtg sini, korang leh tgk cawangan farmasi Health Lane yg berhampiran dgn korang yer...Leh jenguk website dia...Meh la korang klik LINK ni...semua dia dah list kan...call dan tanya ade stok ker x ok!! Kalo tade, sila order. Sbb once stok ade, kite leh g amik kat farmasi tu.... Ok, harap dpt membantu korang yer....

*Entry ni di buat sbb tkt aku terlambat respon pd korang yg soh email tu hihih...

Aidijuma - Malaysia Day Sale

Kisah 16 sept...PH sempena Hari Malaysia! Aidijuma buat sales! Memandangkan time tu aku balik KB, maka aku terjah AJ concept store dkt Kb Mall....dan pada 16 sept tu jugak kiteorg nak balik KL...dgn semangat waja nak shopping, kol 10 dah sampai Kb Mall...cari parking, then terus ke AJ...mak oii....aku ingat aku paling awal...rupanya ade lg paling awal....

Masuk kedai, aku capai2 jer semua tdg yg corak...ada la lebih 10 helai...pastu aku bawak diri dpn cermin, pilih2 mana yg nak buang (target 5 helai jer)...Last2 beli 6 helai...kena budget2 duit sbb nnt mesti ada sale sempena raya haji pulak heheheh.....Prob masa nak bayar...Fuh!!! Lama giler! Sudahnya, 2 jam aku dok dlm AJ tu...(pilih2 tudung + byr)...

Tatau la muka ketat ke x...masa ni br leh bernafas! hehehe



Ok, bawah ni antara koleksi AJ aku yg aku pakai masa g Melaka awal sept aritu...


Lain2 koleksi sila godek2 blog ni ok...Cari jer dkt SEARCH button tu hehehe....sekian kisah 16 Sept

Petua baby jaundis@kuning

Pg ni layan fb..tgk page Pa&Ma...ada topik yg agak menarik utk di kongsikan...

#Karangkraf Assalam'mualaikum dan selamat pagi. Baby baru lahir selalu kena jaundis. Jom kongsi pengalaman dan petua anda

Byk gak respon yg di terima dr para ibu....sampai beratus jugak lah...kalo korang nak baca perkongsian tips/petua dr ibu2 tu..silakan...baca kat SINI yer...Aku pun baca sikit jerk...setakat yg aku baca, tade lg yg amalkan petua cam aku buat...So entry ni aku nak share apa yg aku buat utk baby aku dulu....Owh lupe...ni kisah baby kedua aku yer! Anak sulung aritu ade jaundis...anak 2nd ni bebas jaundis..yeay!!! (gigih gugel info pasal jaundis sblm deliver baby tempoh hari hikhikhik)...Mungkin btol jugak dr segi pemakanan ibu semasa mengandung. So entry ni jugak aku share apa yg aku amalkan masa mengandung yer....

Masa mengandung:
1. Aku byk makan kurma...jgn tanya sehari bape biji. Sbb aku mmg sentiasa mengunyah heheh...baca khasiat kurma  tu yer..Sehingga la masa dah turun tanda (air ketuban pecah vs sakit2) aku sempat makan 3 biji kurma sblm g spital..And ternyata, kurma membantu beri tenaga semasa proses kelahiran...masa dlm pantang pun makan kurma! Susu melimpah ruah dan dpt BF jasmine secara exclusive ngeee...
2.Minum air kelapa..yg ni bukan tiap hari..yg ni aku minum after 7 bln kandungan...org kata kulit baby bersih dan chantek..Yess! sgt btol...kulit jasmine sgt chantek...skrg jasmine umur 2thn n kulit dia lembut gila...jeles mama oke!
3.Membaca surah2 amalan semasa mengandung. Kalo malas sgt, sambil2 rilex tu aku pasang mp3 surah2 ni kat perut.
4.Rajin2kan mengugel segala info ttg mengandung, berpantang dan segala apa yg terkua kat minda. Sbb nnt dlm pantang x sempat nak gugel..sibuk dok jaga bb..So persediaan2 ni sgt penting in case apa2 yg kita x tahu terjadi dlm pantang..<< apa aku bebel ni? paham2 jer la sdri. baca 14x pun taper. Cth skrg...korang sibuk gugel pasal nak elak bb kena jaundis kekekeke....

Lepas bersalin:
Owh, entry pasal jaundis kan?
Ok, ni citer pasal jaundis plak..sbb dah bersalin hahaha...Ok aku pun cm korang...sibuk gugel sana sini...So bila dah bersalin, aku apply cara ni kat bb...Sebaik saja discharge dr HKL, n sebaik saje sampai umah...jengjengjeng....Bermulala operasi utk elak jaundis....(aku pantang sdri. so kena gigih pgg bb yg halus tu...seram gak nak mandikan bb. tp cuba jaya jer lah ngeee)

1.Aku guna daun kucai. Dah pesan asben beli siap2 sblm aku kuar wad hehehe...Ok, daun kucai tu aku blend dgn air...then tapis...buang hampasnya...Amik air jer ok..Air tu kite wat mandi bb...Jgn la mandikan air kucai tu sejuk2...korang campur la dgn air suam...br la bb mandi dgn senyap hahahha. Cam aku...aku campurkan 1 gelas air kucai dan 7 gelas air suam. Motif air suam 7 gelas tu sbb aku pakai besen kecik jer hahaha...so muat 7 gelas air jer....Lagipun bb x mandi beria oke...Pastu anak korang akan bertuko kaler ijau...jd anak incredible hulk. (gurau jer ni). Ok, kalo korang x tanak campur cam aku buat tu pun taper. Kalo nak mandikan dgn air suam dulu pun tade masalah. N nak sudahi dgn air kucai pun ok...lepas siram ngan air kucai tu, x yah bilas anak..Lap jer bb terus...
Lupe nak ckp...lebihan air kucai yg x guna lg tu, simpan dlm peti yer...Nnt tiap kali mandikan bb, x yah nak blend dah...jgn lupe campur ngan air suam...gile apa nak mandikan bb dgn air yg br kua peti ais hahahah...

2. Susukan bb dengan susu ibu sekerap mungkin. Kalo bb tido, sila kejut bb yer mommies...sambil2 tu aku masih lg makan kurma....

And endingnya di sini...Jasmine bebas jaundis...mungkin btol sbb amalan pemakanan aku tu dan hasil mandian air kucai tu tadi....Lagi petua,,baca SINI. Kawan aku amalkan n anak dia bebas jaundis! 

Siaran tamat....selamat mencuba. Ikhtiar jer la mana2 cara yer....aku skdr berkongsi...
 
Daun kucai. Ihsan pakcik google

MERDEKA Sales..Aidijuma

Hihihi...Sblm masuk tajuk entry, ni beberapa lagi pic aku berAidijuma yer...

 
Lain2 koleksi aku..tgk prev post yer...SINI...

Owh, sempena merdeka ni.. Aidijuma ade buat sales...start hari ni...30 Ogos 2013! Sale selama 3 hari ok...30 dan 31 Ogos 2013 & 1 Sept 2013..Boleh g mana2 concept store yer...Babai...

MERDEKA SALE!!!!